Test 

Korte karakteristiek van de fasen van ontwikkeling 2 – 5, de fasen waar wij moderne mensen ons nu vooral in bevinden.

Fase 2 'De oude groep'

Afhankelijkheid van de groep waar je bij hoort en van andere mensen. Weinig of geen sturing aan jezelf kunnen geven. Regels, opdrachten of aanwijzingen van buiten nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Fase 3 'De ik-persoon'

Op jezelf kunnen staan. Je eigen gedachten kunnen formuleren. Een eigen mening hebben. Bewust zijn van je eigen gevoelens en wil. Zo handhaaf je je tegenover andere mensen, autoriteiten, en de groep. Jezelf kunnen presenteren: dit ben ik en dit kan ik!

Fase 4 'De transformatie'

Alles wordt een vraag. Voortdurende reflectie, vragen stellen, zoeken naar antwoorden. Traditionele opvattingen werken niet meer. Diepe behoefte het leven en vooral jezelf te leren kennen. Aan je eigen ontwikkeling te werken. 'Wie ben ik werkelijk?'' Waar gaat het in het leven nu eigenlijk om?'

Fase 5 'Het geestelijke Zelf'

Voortgaande continue reflectie op en werk aan jezelf. Bewust zijn van wat je bezielt en drijft: je waarden, je principes en je missie. Leren op basis van deze innerlijke activiteit vanuit je eigen geestelijke kracht te leven. Behoefte aan spiritualiteit.

Uitgebreidere informatie over de verschillende fasen, voorbeelden en toepassingen, vind je in de rubriek Fasenmodel.

« terug

 

naar boven